czwartek, 11 lipca 2013

Paluchy z makiem


Jeżeli jestem w kuchni i z własnej woli coś w niej piekę to musi to być coś szybkiego i łatwego do zrobienia :)
Dziś wprost ekspresowa,pyszna przekąska z ciasta francuskiego i maku.

SKŁADNIKI:

-2 płaty gotowego ciasta francuskiego
-Masa makowa( oczywiście kupiłam już gotową);)
 -1 białko do posmarowania
  -  Opcjonalnie cukier puder do posypani

WYKONANIE:

   Rozwinąć ciasta francuskie (nie ściągać z papieru). Na jednym równomiernie rozsmarować masę makową, na drugim roztrzepane białko. Arkusz ciasta z białkiem przykryć posmarowaną stroną na ciasto z masą makową.Docisnąć aby wszystko się skleiło. Przygotowane ciasto pokroić, wzdłuż krótszej krawędzi na paski, potem jeszcze w szerz. Chwytać paski za końce i zwijać w spiralkę.  Przygotowane paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszy(ja użyłam papieru na którym było ciasto francuskie). Posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 -25 minut, w temperaturze 180ºC.






S M A C Z N E G O!




12 komentarzy:

  1. Młodzieży smakowało, czy tylko się przyglądał? :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi smakowicie!

    Ja jakimś orłem do pieczenia nie jestem, wolę osobiście gotować.. Ale przekąski takiego typu robię pod różną postacią.. z makiem jeszcze nie próbowałam..! -a widzę że muszę koniecznie!!

    Zdj. bardzo ładne!

    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być dobre...
    ale tyle przy tym pracy
    ostatnio strasznie leniwa jestem
    są wakcje

    OdpowiedzUsuń
  4. Też lubię takie szybkie przekąski

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiadają się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. gdyby nie miód w maku to bym ci wszystkie zjadła :P mimo, że wolę drożdżowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam robię podobne ale z zółtym serem do barszczu.pozdr.Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  8. No wiesz co... Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń