Jeżeli jestem w kuchni i z własnej woli coś w niej piekę to musi to być coś szybkiego i łatwego do zrobienia :)
Dziś wprost ekspresowa,pyszna przekąska z ciasta francuskiego i maku.
SKŁADNIKI:
-2 płaty gotowego ciasta francuskiego
-Masa makowa( oczywiście kupiłam już gotową);)
-1 białko do posmarowania
- Opcjonalnie cukier puder do posypani
-1 białko do posmarowania
- Opcjonalnie cukier puder do posypani
WYKONANIE:
Rozwinąć ciasta francuskie (nie ściągać z papieru). Na jednym równomiernie rozsmarować masę makową, na drugim roztrzepane białko. Arkusz ciasta z białkiem przykryć posmarowaną stroną na ciasto z masą makową.Docisnąć aby wszystko się skleiło. Przygotowane ciasto pokroić, wzdłuż krótszej krawędzi na paski, potem jeszcze w szerz. Chwytać paski za końce i zwijać w spiralkę. Przygotowane paluchy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszy(ja użyłam papieru na którym było ciasto francuskie). Posmarować białkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 15 -25 minut, w temperaturze 180ºC.
S M A C Z N E G O!
Piękne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuńMłodzieży smakowało, czy tylko się przyglądał? :-)
OdpowiedzUsuńBrzmi smakowicie!
OdpowiedzUsuńJa jakimś orłem do pieczenia nie jestem, wolę osobiście gotować.. Ale przekąski takiego typu robię pod różną postacią.. z makiem jeszcze nie próbowałam..! -a widzę że muszę koniecznie!!
Zdj. bardzo ładne!
Pozdrawiamy
musi być dobre...
OdpowiedzUsuńale tyle przy tym pracy
ostatnio strasznie leniwa jestem
są wakcje
Też lubię takie szybkie przekąski
OdpowiedzUsuńZapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszności serwujesz :)
OdpowiedzUsuńgdyby nie miód w maku to bym ci wszystkie zjadła :P mimo, że wolę drożdżowe! :)
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWitam robię podobne ale z zółtym serem do barszczu.pozdr.Ewelina
OdpowiedzUsuńNo wiesz co... Pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńwyglądają pyyysznie :-))
OdpowiedzUsuń