poniedziałek, 4 czerwca 2012

Naleśniki ze szpinakiem

Kiedyś go nie lubiłam,ale w ciąży zmienił mi się smak i pogląd na jego temat-SZPINAK. Jest jednym z najzdrowszych warzyw, zawiera najwięcej składników mineralnych i  witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C.Teraz się nim zajadam.Uwielbiam go w zupie i naleśnikach

 Składniki

   naleśniki:
-mąka
-mleko
-jajko
-sól
-opcjonalnie troszkę wody gazowanej(są pulchniejsze)

farsz:
-szpinak(ja użyłam mrożonego)
-serek camembert(np Turek)na większą ilość x2
-czosnek(2 duże ząbki)
-cebula
-masło
-sól
-pieprz(ja używam ziołowego)

Wykonanie 

Smażę stertę naleśników:) Następnie przygotowuję nadzienie...Na maśle szklę cebulę,dodaję rozmrożony wcześniej szpinak oraz serek.Następnie dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą, pieprzem i wsio)
Zawijam,podsmażam z obu stron,podaję z ketchupem lub innym sosem jaki mam w lodówce:)
Danie kaloryczne ale szczęśliwi kalorii nie liczą(bynajmniej często);)




Wersja dla dzieci
Nikodemowi naleśniki robię na mleku modyfikowanym(stronię bowiem jeszcze od krowiego). Smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu.Farsz robię ze szpinaku(pół torebki), ma maśle i twarogu półtłustym(pół kostki,bo dużo nie zje)i dodaję dosłownie szczyptę soli(szpinak jest mdły).
Nikoś zjadł(sam!)dwa duże naleśniki-smakowały Czupurkowi:):)







14 komentarzy:

  1. Uwielbiam szpinak, pod każdą postacią. Mniami :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam, już mi smakuje. Moje dzieci tak sobie ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj świetna bomba witaminowa, niestety nie dla mnie...jak to jest nigdy szpinaku nie jadłam, a twierdzę że nie lubię...Nikoś zajada się wybornie!!!

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze zrobiony szpinak jest pyszny.Spróbuj zrobić wg przepisu i napisz czy rzeczywiście nie lubisz:)

      Usuń
    2. ;))) spróbuję obiecuję!!!

      Usuń
  4. a jak drobno kroisz serek? szybko się rozpuszcza?
    ja robię szpinak najczęściej z pieczarkami i ze śmietaną 36%. Do makaronu idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kroję w małe kostki ale to nie ma znaczenia,bo rozpuszcza się b.szybko:)

      Usuń
  5. uwielbiam szpinak.
    szczególnie z fetą do naleśników
    lub z gorgonzolą i śmietaną do makaronu.
    od jakiego wieku zaczęłaś dawać Nikosiowi naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po raz pierwszy dałam mu niedawno,czyli na początku 15 m-ca:)

      Usuń
  6. u nas naleśniki raz były pycha a już kolejny raz były bleeee. No i my bezmleczni. Pięknie Nikoś je widelcem, Szymon też trenuje zawzięcie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę spróbować, dzięki za pomysł!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie podane :-)
    MNIAAAAAAAAAAAAM

    uwielbiam szpinak :-) nie wiem dlaczego kiedyś go nie znosiłam ;-)
    wczoraj np mieliśmy pyszne pierogi ze szpinakiem :-P

    Brawa dla Nikosia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo,pierogi powiadasz...nie jadłam ale muszę spróbować;)

      Usuń