Samorodek drożdżowy
Ciasto drożdżowe pamiętam z dzieciństwa.Babcia piekła najlepsze pod słońcem.Uwielbiam ciepłe z masłem i mlekiem...Dziś 'sprzedam' Wam przepis na takie,które jest szybkie i zawsze się udaje.
Ilość składników na dwie małe blaszki lub jedną dużą.
S k ł a d n i k i
CIASTO:
10 dkg drożdży-rozkruszyć bezpośrednio do miski,a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki pszennej
10 dkg drożdży-rozkruszyć bezpośrednio do miski,a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki pszennej
śliwki lub bakalie
KRUSZONKA:
200g mąki
100 g masła
100g cukru pudru(można zwykły)
Do miski wsypać mąkę i cukier puder.Wlać roztopione,gorące masło.Zagnieść.Pokruszyć na ciasto.
*
Ciasto robi się w taki sposób,że w/w składniki kolejno wsypuje się do miski.Patent polega na tym,że NIE WOLNO ICH MIESZAĆ!
Całość przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano należy dokładnie wymieszać
drewnianą łyżką. Formy wysmarować tłuszczem,obsypać tartą bułką,wyłożyć ciasto+śliwki. Posypać kruszonką lub wysmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 30-50 min w temp 180 stopni.Ciasto jest przepyszne.
Ciasto robi się w taki sposób,że w/w składniki kolejno wsypuje się do miski.Patent polega na tym,że NIE WOLNO ICH MIESZAĆ!
Całość przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano należy dokładnie wymieszać
drewnianą łyżką. Formy wysmarować tłuszczem,obsypać tartą bułką,wyłożyć ciasto+śliwki. Posypać kruszonką lub wysmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 30-50 min w temp 180 stopni.Ciasto jest przepyszne.
SMACZNEGO:)
daj!!! :)
OdpowiedzUsuńty dla mnie na wszystkich zdjęciach wyglądasz inaczej :D poznałabym cię tylko w niebieskich spodniach ;-)
dlatego mąż lubi jak mu pozuję.Lubi te moje różne wcielenia:D
UsuńŚliczne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis i też często robię to ciasto tylko mieszam mikserem bo ręcznie mi się nie chce :)
No i naprawdę zawsze wychodzi!!!!
dziękuję!
UsuńOoo fajny i łatwo wyglądający przepis.
OdpowiedzUsuńA jeśli ta pani na zdjęciu to Ty, to wyglądasz na jakieś 15 lat.
Wow, pozazdrościć!!!
Czasem tak mi się wyjdzie:)
Usuń15 lat+14 i wszystko się zgadza:D
Piękna mamusiu, ukradnę Ci przepis i zrobię jutro :*
OdpowiedzUsuńnapisz czy domownikom smakowało:*
UsuńZapraszam do zabawy u mnie na blogu :)
OdpowiedzUsuńhttp://nikusiowo1.blogspot.com/2012/08/dawno-dawno-temu.html
dziękuję ale już brałam w niej udział.Lubię takie zabawy:)
UsuńAle Ty śliczna jesteś :-) i rzeczywiście wyglądasz bardzo młodo :-) pozazdrościć :-)
OdpowiedzUsuńciasto zachęcające już sobie przepisik zapisałam :-)
ojej...dziękuję z wypiekami na twarzy:D
UsuńOstatnie zdjęcie suppper....wyglądasz młodo bo jesteś młoda:)
OdpowiedzUsuńPrzepis się przyda:))
robiłam podobne. takie samo? a nieważne. pyszne! uwielbiam drożdżowe!
OdpowiedzUsuńczuję, że dziś będę wstawiała to ciasto do lodówki! :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam. piekło sie dziwnie długo (ale robiłam z drożdży instant, które nie były pierwszej swieżości, więc kto to wie, czyja to wina... jestem tez gotowa zwalić wszystko na piekarnik, bo mnie niesłychanie irytuje) - ale wyszło PYSZNE! oszołomiłam gości. i jestem zmuszona podac przepis dalej, tak im smakowało :)
OdpowiedzUsuń