niedziela, 5 sierpnia 2012

Samorodek drożdżowy

Ciasto drożdżowe pamiętam z dzieciństwa.Babcia piekła najlepsze pod słońcem.Uwielbiam ciepłe z masłem i mlekiem...Dziś 'sprzedam' Wam przepis na takie,które jest szybkie i zawsze się udaje.

Ilość składników na dwie małe blaszki lub jedną dużą.

S k ł a d n i k i
CIASTO:
10 dkg drożdży-rozkruszyć bezpośrednio do miski,a na to idą warstwami:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki oleju
4 roztrzepane jajka
szczypta soli
3/4 szklanki zimnego mleka
4 szklanki mąki pszennej
śliwki lub bakalie

KRUSZONKA:
200g mąki
100 g masła
100g cukru pudru(można zwykły)
Do miski wsypać mąkę i cukier puder.Wlać roztopione,gorące masło.Zagnieść.Pokruszyć na ciasto.

*
Ciasto robi się w taki sposób,że w/w składniki kolejno wsypuje się do miski.Patent polega na tym,że NIE WOLNO ICH MIESZAĆ!
Całość przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na noc. Rano należy dokładnie wymieszać
drewnianą łyżką. Formy wysmarować tłuszczem,obsypać tartą bułką,wyłożyć ciasto+śliwki. Posypać kruszonką lub wysmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec 30-50 min w temp 180 stopni.Ciasto jest przepyszne.




SMACZNEGO:)

16 komentarzy:

  1. daj!!! :)
    ty dla mnie na wszystkich zdjęciach wyglądasz inaczej :D poznałabym cię tylko w niebieskich spodniach ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlatego mąż lubi jak mu pozuję.Lubi te moje różne wcielenia:D

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcie:)
    Znam ten przepis i też często robię to ciasto tylko mieszam mikserem bo ręcznie mi się nie chce :)
    No i naprawdę zawsze wychodzi!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo fajny i łatwo wyglądający przepis.
    A jeśli ta pani na zdjęciu to Ty, to wyglądasz na jakieś 15 lat.
    Wow, pozazdrościć!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem tak mi się wyjdzie:)
      15 lat+14 i wszystko się zgadza:D

      Usuń
  4. Piękna mamusiu, ukradnę Ci przepis i zrobię jutro :*

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapraszam do zabawy u mnie na blogu :)
    http://nikusiowo1.blogspot.com/2012/08/dawno-dawno-temu.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ale już brałam w niej udział.Lubię takie zabawy:)

      Usuń
  6. Ale Ty śliczna jesteś :-) i rzeczywiście wyglądasz bardzo młodo :-) pozazdrościć :-)

    ciasto zachęcające już sobie przepisik zapisałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojej...dziękuję z wypiekami na twarzy:D

      Usuń
  7. Ostatnie zdjęcie suppper....wyglądasz młodo bo jesteś młoda:)
    Przepis się przyda:))

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam podobne. takie samo? a nieważne. pyszne! uwielbiam drożdżowe!

    OdpowiedzUsuń
  9. czuję, że dziś będę wstawiała to ciasto do lodówki! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam. piekło sie dziwnie długo (ale robiłam z drożdży instant, które nie były pierwszej swieżości, więc kto to wie, czyja to wina... jestem tez gotowa zwalić wszystko na piekarnik, bo mnie niesłychanie irytuje) - ale wyszło PYSZNE! oszołomiłam gości. i jestem zmuszona podac przepis dalej, tak im smakowało :)

    OdpowiedzUsuń